Aeropress is waarschijnlijk een van onze meest gebruikte zetmethodes. Je kan er zonder teveel moeite heerlijke koffie uit krijgen. Ik gebruik hem veel als ik op reis ben of als ik ergens op locatie ben waar ik geen goede koffie kan krijgen. Ik neem dan mijn kleine handmolen mee, zorg dat ik heet water krijg en begin met koffiezetten. Op deze manier heb ik al eens koffie gemaakt op de berg toen ik op skivakantie was.

Aeropress is een methode waar niet te makkelijk over gedacht moet worden. Sinds de lancering van deze methode zijn er jaarlijks landelijke kampioenschappen en zelfs en wereldkampioenschappen in Europa, Amerika en Azië. Dat komt omdat je eenvoudig een variablele kan aanpassen bijvoorbeeld de hoeveelheid van de koffie, het water, de watertemperatuur, roeren of niet roeren, papieren of metalen filter, inverted of classic en zo zijn er nog wel meer.

Wat heb je nodig:

 • Aeropress met filters (papier of metalen DISK)
 • Weegschaal
 • Timer
 • Koffiebonen, liefst niet ouder dan twee weken
 • Maler
 • Ketel voor heet water of een waterboiler (optioneel: gefilterd water of bronwater)
 • Lepel om te roeren
 • Een mok, kopje of glazen kannetje

 

De recepten die ik geef zijn erg variabel. Ik geef een standaard recept die ik vaak gebruik.

Er zijn twee manieren om een aeropress te maken, Traditioneel/Classic en Inverted.

 

IMG_3373Bij Inverted zet je de aeropress ‘op de kop’ met de onderkant waar de filter op komt omhoog. Dit kan een zoetere koffie geven omdat je gebruik maakt van de full immersion techniek.

 

 1. Kook het water in de ketel
 2. Weeg 15gr koffie af en maal het iets groffer dan zand
 3. Zet de aeropress ‘op de kop’ op een weegschaal, doe de koffie er in en zet de weegschaal aan
 4. Giet 30gr water op de koffie en roer dit door. Stel de timer op 2.00 min en zet hem aan
 5. Bij 1.30 min giet je 220gr water op tot 250gr totaal
 6. Spoel ondertussen het papieren filter met water
 7. Bij 0.30sec roer je de koffie nog een keer door, doe je het deksel met filter erin op de aeropress, draai goed aan en zet hem op een kopje of kannetje
 8. Doorduwen binnen 30 seconden

 

 

IMG_3374Bij Traditioneel of Classic methode zet je de aeropress met het filter op de mok of het kannetje. Deze methode is vooral geschikt voor koffies die je liever wat lichter wil hebben en juist wat meer frisser in de extractie.

 1. Kook het water in de ketel
 2. Weeg 15gr koffie af en maal het iets groffer dan zand
 3. Spoel het papieren filter uit
 4. Zet de mok of het kannetjes op de weegschaal, zet de aeropress erop met het filter met papier erin eraan vast
 5. Doe de gemalen koffie in de aeropress
 6. Giet 30gr water op de koffie en roer dit door. Stel de timer op 2.00 min en zet hem aan. Het geeft niet als er koffie doorloopt.
 7. Bij 1.30 min giet je 220gr water op tot 250gr totaal. Sluit de aeropress af met de plunger. De aeropress trekt zicht nu vacuüm en laat geen koffie meer door
 8. Bij 0.30sec roer je de koffie nog een keer door, doe je de plunger er weer op en bij 2.00 min begin je met duwen
 9. Doorduwen binnen 30 seconden

 

Welke koffie gebruik je nu voor welke techniek? Welnu, dat is een kwestie van uitproberen. Ikzelf zet het liefste mooie fruitige kenia’s op de inverted manier. Daardoor komt de mooie blauwe bessen of kersensmaak mooi naar voren. Iets kortere extractie, meestal rond de 1.45 min en dan met DISK. Ongewassen Ethiopiërs of peaberries zet ik liever traditioneel. Op een of andere manier krijg ik daar mooiere resultaten mee dan inverted. Maar dit zijn natuurlijk persoonlijke voorkeuren.

 

IMG_3375 IMG_3372